Insights

READY FOR FALL SEMESTER: THE MIT PORTELA LAB RENOVATION

Wise has just concluded construction on the Massachusetts Institute of Technology Portela Lab in Cambridge, Mass. This newly renovated 615 SF lab consists of a new laser room, all new MEP systems, architectural finishes and the installation of brand new lab casework.

The project was constructed in an occupied lab and workshop space, thus masking the constructions presence was crucial to the project’s success. To accommodate the surrounding occupants, Wise constructed temporary partitions in the construction area to isolate the work zone and mitigate any potential disturbances with the surrounding research areas.

In order to ensure a fast turnover and meet the fast-tracked schedule of eight weeks, Wise met frequently with the client and the MEP team to review and preorder all long lead items. Once on site, Wise worked closely with the design team, meeting both virtually and in-person once a week to ensure there was a streamlined information flow from start to finish.

The Portela Lab will be in use this fall at MIT.

 

Project Partners:

Client: Massachusetts Institute of Technology MIT - Massachusetts Institute of Technology

Construction Management: Wise Construction 

Architect: Architectural Resources Cambridge About ARC | ARC (arcusa.com)

Engineer: Genisis Genesis AEC